Skip to content

Veera Laitinen

Veera Laitinen är ny företagare på Cafe Bar Spiltan, i centrum av Bromarv. Men hur i all världen kom en finskspråkig företagarfamilj att flytta till Bromarv och bli krögare?

”Vi letade i några år efter en sommarstuga som skulle vara en rimlig väg från Helsingfors och på nätet stötte vi på en stuga i Padva Bromarv, berättar Veera Laitinen. Ingendera hade någonsin hört om Bromarv innan men bilderna på stället var lockande och det passliga avståndet fick oss att åka och se på stugan i sydvästra skärgården. Den vackra och slingrande Bromarvvägen gjorde oss allt mer ivriga desto närmare byn vi kom – stället var precis det vi hade letat efter och vi blev stugägare i den svenskspråkiga skärgårdsbyn Bromarv!”

”Året 2020 har säkert varit en banbrytare för många, så även för oss. När corona pandemin våren 2020 oroväckande spred sig i huvudstadsregionen, beslöt vi att flytta till stugan hela familjen,, min man Sami kunde bra jobba på distans från stugan. Men veckorna blev månader och vi blev bekanta med byns förtjusande stämning och människor – sakta men säkert blev känslan allt starkare – kanske man kunde också bo här? Men hur skulle en helt finskspråkig familj med tre barn i lekskoleålder kunna anpassa sig till en svenskspråkig by och samhälle?

Känslan växte så stark, att vi beslöt oss för att ta det stora steget och flytta till Bromarv – ”att bo i en liten by är ändå bekant för mig, då jag är hemma från en liten ort i Norra Finland. Barnen var också så unga, att de lätt lär sig ett nytt språk och i Bromarv skola fanns det från förut barn med finska som modersmål och de duktiga lärarna kan även finska.

”Det bästa med Bromarv har ändå varit, att alla människot tas emot som individer och alla är en viktig del av det lilla bysamhället, just sådan som du är, berättar Veera”

Antagligen hade ödet en stor andel i det hela, för paret fick höra, att gamla buss-stationens bar var till salu – skulle det vara en passlig utmaning och en inkomst för Veera  i byn?

Från början av juni 2021 har Veera börjat som företagare på Cafe Bar Spiltan och önskar alla varmt välkomna!

Back To Top