Skip to content

Bromarv är Årets Nyländska By 2022

Bromarv från Raseborg i Västra Nyland utsågs till vinnare i tävlingen om titeln Årets Nyländska By 2022.

Bromarv, som vann den tajta kampen, är en by med över 400 invånare vars service och image har utvecklats väldigt mycket på bara några år. Det största projektet på årtionden har varit byggandet av ett nytt hamnområde som stod klart 2019. Hamn- och marknadsområdet som ägs av byarådet kommer också att ha solpaneler som energikällor i framtiden.

Byborna gör en hel del frivilligt arbete för att utveckla sin by. Bromarv värderar samarbete och byn har ett aktivt och mångsidigt föreningsliv. En stor del av fritidsaktiviteterna upprätthålls av föreningar.
” Vi samarbetar, vi drar åt samma håll, oavsett om det är bybor, företag, grannar eller skolbarn”, står det i byns tävlingsansökan.

Byns framtid görs i samarbete på ett systematiskt sätt

Byarådet och dess ideella företag Ab MyBromarv Oy, som grundades förra året, arbetar systematiskt med andra aktörer för att utveckla byn. Syftet är att framtiden på ett sådant sätt att byn är attraktiv för barnfamiljer, skolans framtid tryggas och byggandet av nya bostäder kan påbörjas. Nya familjer har redan flyttat till byn och antalet elever i skolan har ökat.

Byn satsar på utveckling och marknadsföring av tjänster och samarbetet med Raseborg är intensivt. Utvecklingsarbetet för att öka turismen och stugtjänsterna kommer också att medföra service, arbetsplatser och möjlighet att bedriva affärsverksamhet för de fast bosatta i byn.

Livskraft från lokal mat och turism

Bromarvs befolkning växer mer än sjufaldigt på sommaren. Byn är också ett populärt utflyktsmål under veckosluten året runt, och besökare besöker byn långväga ifrån. Bromarv planerar till exempel en fartygsled till Kimitoön och en friluftsled som lämpar sig för stavgång och ridning.

Bromarv investerar i närmat. Bromarvs fiskarkultur har en lång tradition, och professionella fiskare och andra producenter fortsätter att leverera lokalt producerad mat till sommarmarknader och restauranger.

Detta år anmälde sig åtta byar till tävlingen

Åtta aktiva byar deltog i tävlingen om Årets Nyländska By 2022 titelN: Bromarv från Raseborg, Kimoböle från Lappträsk, Pojo Kyrkoby från Raseborg, Routio från Lojo, Valkjärvi från Nurmijärvi, Valkom från Lovisa, Vihtijärvi från Vichtis och Östanåparken från Sibbo.

Tävlingen Årets Nyländska By arrangeras av Nylands Byar rf och SILMU byar tillsammans. Till juryn hörde representanter från Nylands förbund, Nylands Byar rf och SILMU byar.

Tilläggsinformation:

Bromarv: Heidi Lindholm, 0400 198 588, info@bromarv.fi , https://www.bromarv.fi/
Pojo kyrkoby: Pojo kyrkoby byförening, Marianne Liitelä, 040 580 8755, marianne.l@hotmail.fi , https://www.pohjapojo.fi/

Nylands Byar rf: byaombud Anu Nilsson (på finska), 050 524 9189, kylaasiamies@uudenmaankylat.fi https://www.uudenmaankylat.fi/sv/
SILMU-byar: byarådgivare Li-Marie Santala, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info, https://www.itukylat.fi/sv/

Back To Top